Viena no Latvijas dabas bagātībām – smiltsērkšķis, pēdējos gados ir atkal kļuvis aktuāls un cilvēki steidz to uzņemt savā uzturā un visādi citādi izmantot savas veselības un labsajūtas uzlabošanai. Lai arī par smiltsērkšķiem ikdienā dzirdam salīdzinoši nesen, tas nebūt nav modes kliedziens. Latvietim šī oga ir pazīstama jau gadu simtiem, taču, dzīvojot modernajā 21. gadsimtā, nereti piemirstam par visu to labo, kas mums ir apkārt, jo piedāvājumu ir daudz un vilinoši, taču, ne vienmēr tie ir vispareizākie un vajadzīgākie. Viss jaunais ir labi aizmirsts vecais un smiltsērkšķis noteikti ir viens no tiem. Mūsdienās ir iespējams iegādāties dažādus smiltsērkšķu produktus, lietojamus gan uzturā, gan skaistumkopšanā, piemēram smiltsērkšķu eļļa. Tos pārdod bio-eko veikaliņos, tirgū, atsevišķos eko produktu stendos lielveikalos un, protams, internetā, kur mūsdienās var nopirkt jebko.

SMILTSĒRKŠĶU OGU UN EĻĻU LIETOŠANA ĒDIENU GATAVOŠANĀ.
Jau no seniem laikiem šīs ogas un to izstrādājumus izmanto gan medicīnā, gan uzturā un skaistumkopšanā. Smiltsērkšķa ogas var izmantot ne tikai dažādos desertos, bet arī pamatēdienu gatavošanā. Ogas ir skābas, tādēļ būs lieliskas desertos, piemēram kā pankūku pildījums, kaltēšanai vai pat tējām. Smiltsērkšķi būs kā lieliska piedeva arī dažādos smūtijos, kas pēdējā laikā ir kļuvuši ļoti populāri. Jebkura saimniece noteikti saņems komplimentus, ja galdā cels smiltsērkšķu pīrāgu. Skābās ogas, arī dzērvenes un brūklenes, ir lieliska pamatēdienu sastāvdaļa. Gaļas ēdieni iegūs patīkamu garšas buķeti, ja tiks pasniegti kopā ar smiltsērkšķu mērcēm un čatnijiem. No smiltsērkšķiem ir iespējams gatavot etiķi, ko izmantot ikdienā ēdienu garšas uzlabošanā vai arī sasmalcinātās ogās marinēt gaļu un zivis. Šīs ogas noteikti uzlabos garšu un papildinās tās buķeti arī jebkurā veģetāriešu un vegānu maltītē. Ja runājam par smiltsērkšķu sagatavšanu ziemai, nedrīkst nepieminēt konservējumus, eļļas, ievārījumus un daudz ko citu, ar ko našķoties gada aukstākajos mēnešos.

OGU SULAS UN EĻĻAS VEIKALOS.
Sula un eļļa ir populārākie produkti, kas tiek gatavoti no smiltsērkšķiem. Gan sula, gan eļļa var kalpot gan kā pamats, gan kā piedeva dažādu ēdienu gatavošanā, vai arī skaistumkopšanas līdzekļu gatavošanā un uztura bagātināšanai. Sulu un eļļu koncentrātus nepieciešams lietot pavisam nedaudz, līdz ar to tas būs lielisks ieguldījums ne tikai gardu ēdienu gatavošanai, bet arī imunitātes uzlabošanā. Ir iespējams iegādāties arī ogas un jau saldētus smiltsērkšķu sulas kubiņus. Cenas ir sākot no 3,50 eur par puslitra pudelīti ar sulu vai nepilniem pieciem eiro par saldētiem kubiņiem. Smiltsērkšķu eļļa maksā nedaudz vairāk – vidēji 8 eiro par 250 mililitru iepakojumu. Jāpiebilst, ka pērkot vairumā, cena par vienību būs zemāka, urklāt, produkcija ir viegli un salīdzinoši ilgi uzglabājama.

SMILTSĒRKŠĶU SULAS UN ARĪ EĻĻAS GARAM UN MOŽUMAM.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *