Kolagēna, kā jebkura cita proteīna loma mūsu ķermenim ir ļoti nozīmīga. Tas mājo mūsu un dzīvnieku šūnās, iekšējos orgānos, kaulos, ādā, skrimšļos. Mūsu ķermenis spēj pats ražot kolagēnu, taču, ņemot vērā dažādus novecošanās procesus, ar laiku ir nepieciešams to uzņemt papildus, lai nodrošinātu piemērotu muskuļu un ādas elastību, aizkavētu novecošanās pazīmes un veicinātu lielisku smadzeņu darbību. Kolagēns ir nopērkams kā uztura bagātinātājs, tas pavisam noteikti neaizstāj ikdienas, pilnvērtīgās maltītes, kas, starp citu, arī ir lielisks kolagēna uzņemšanas veids.
Uzzini vairāk – https://www.staburags.lv/reklamraksti/kas-ir-kolagens-un-kur-tas-sastopams-173215
CIK DAUDZ UN DAŽĀDU KOLAGĒNA TIPU VAR ATRAST MŪSU ĶERMENĪ?
Veina no svarīgākajām uzturvielām mūsu ķermenī ir proteīni. Arī kalogēns ir viens no proteīniem, kas ne tikai rūpējas par skaistiem matiem un elastīgu ādu, bet arī atbild par pilnvērtīgu organisma funkcionēšanu visa mūža garumā. Daudzi nemaz nezin, ka no visiem organismā esošajiem proteīniem tieši kolagēns sastāda 35%. Šis proteīns palīdz ķermenī uzturēt saišu, saistaudu, muskuļu un cīpslu elastību.Organismā kopumā ir 28 dažādi kolagēnu tipi, kas atrodas atsevišķās ķermeņa daļās un atbild par šūnu pareizu attīstību un funkcionēšanu. Pirmā tipa kolagēns ir atrodams pat radzenē un dažādos iekšējos orgānos. Otrā un trešā tipa kolagēni atrodas skrimšļos, acīs, asinsvadu sieniņās un daudz kur citur.Kolagēns aktīvi ķermenī tiek ražots līdz 25 gadu vecumam, taču pēc tam, ražošanas tempi mazinās un organisms pārtiek no uzkrātajām rezervēm, kas agri vai vēlu izsīkst un tiek saražots mazāk kā nepieciešams patērēšanai. Tādēļ arī kalogēna papildus uzņemšana ar uztura bagātinātājiem ir ieteicama tieši pēc 25 gadu vecuma.
KAS IR JĀĒD, LAI UZŅEMTU KOLAGĒNU NORMĀLĀ DAUDZUMĀ?
Kolagēns tiek ražots ne tikai cilvēka, bet arī dzīvnieku ķermeņos un dažos augos. Kolagēnu, kas tiek izmantots uztura bagātinātāju sastāvā, iegūst no dzīvniekiem un dārzeņiem. Kolagēna pulveris tiek veidots no pārstrādātiem dzīvnieku un zivju pasaules kauliem, skrimšļiem un ādām, kuros tas ir atrodams visvairāk. Papildus kolagēnu ir iespējams uzņemt arī ar pārtiku, piemēram, buljoniem, aukstajām gaļām un pat kakao, sīpoliem un selerijām.
Atgādinām, ka uztura bagātinātāji neaizstāj pilnvērtīgu maltīti.